nedjelja, 29. listopada 2017.

ZA SVAKU PRILIKU: MIRISNA GRIZ PITA-IDEALNO I NEODOLJO

Posted by Unknown on listopada 29, 2017 | No comments

Potrebno je:
4 jajeta
300 g šećera
1,5 dl ulja
2 dl jogurta ili kiselog mleka
200 g griza

1/2 limuna (rendana kora)
1 kesica praška za pecivo
1/2 kg kora za pitu

Za preliv:

300 g šećera

4 dl vode
1 limun (sok)

Priprema:
Kore podelite na tri dela po 4 kore. Umutite jaja sa šećerom, dodajte jogurt, ulje i rendanu koru od 1/2 limuna. Kada se šećer otopi dodajte griz pomešan sa praškom za pecivo i sve sjedinite. Fil podelite kašikom na tri jednaka dela. Uzmite jednu koru i premažite filom, ponavljajte tako sa sve četiri kore. Ja sam koristila domaće kore, pečene na smederevcu, odlične su, malo punije i prelepog ukusa. Pravi ih moja rođaka. Utrošite fil koji ste pripremili za prvi deo kora. Lagano umotajte rolat od filovanih kora i stavite u pleh u kome ćete peći pitu. Tako uradite i sa preostalim korama i filom. Dobićete tri rolata. Ostavite malo fila da premažete zavijene rolate. Zagrejte rernu na 180 stepeni i pecite pitu dvadesetak minuta. Dok se pita peče, skuvajte sirup od navedenih sastojaka. Potrebno je da vri desetak minuta. Ohladite sirup i vrelu pitu prelijte hladnim sirupom. Pitu možete izbockati čačkalicom da bi bolje upila sirup. Ohladite, secite na željene komade i sladite se.

Savet:
Pitu možete praviti sa voćem, višnjama, malinama, jabukama, po vašem ukusu.

0 komentari:

Objavi komentar