nedjelja, 29. listopada 2017.

LUDO TESTO, ALI STVARNO LUDO: Testo za sve: kiflice, pizze, pogače, rolate, lepinje, uštipke...

Posted by Unknown on listopada 29, 2017 | No comments

Kad pročitate ovaj recept za Ludo testo, odmah ćete poželeti da od njega pripremite omiljenu poslasticu. Zato oprez... ne čitajte ako niste spremni da ga testirate.

 Osnovni sastojci:

 1 kg + 2 supene kašike brašna mekog, može i mešano
 1 kesica praška za pecivo
 1 supena kašika soli
 1 dl ulja

 4 dl jogurta(po izboru)
 2,5 dl mleka
 1 sveži kvasac
 2 supene kašike šećera
 2 cela jajeta

 1 sa uškama najlon kesa


Priprema:

1. Kvasac, šećer, 2 kašike brašna i toplo mleko umešati.

Ostaviti na toplom mestu da kvasac nadođe.

Za to vreme, ostale sastojke pomešati.

Ovoj smesi dodati nadošao kvasac.

Testo treba samo ujednačiti i ništa više.Ne trba da kisne, raste i tako to.

Ako se lepi za ruku dodati još malo brašna.

Pobrašnavljeno testo staviti u najlon kesu, dobro je zavezati, da nema vazduha.

2. Staviti u frižider.

Može da stoji tako i do nedelju dana.

Navodno može i u zamrzivač,ali ovo nijae proverenp.

Pre upotrebe, izvaditi-uzeti količinu testa koliko Vam treba, i tek tada ostaviti da kisne 2-3 sata.


3. Fil za slane kiflice:

500 gr sitnog kravljeg sira

300 gr kriška sira(podliveni sir)

2 belanceta

1 kafena kašičica soli

Izmešati i filovati.

4. Premaz:

2 žumanceta i 1 celo jaje

250 gr rastopljenog margarina

Susam, kim, mak…

Namazati jajetom izmešanim sa žumancetom.

Sipati kafenu kašičicu margarina.

Posutu malo soli, pa susam ili slično.


5. Za pogačice sa čvarcima-fil-premaz:

500 gr samlevenih čvaraka

125 gr omekšanog margarina

2 belanceta

1 kašičica soli

po uklusu bibera

6. Izmešati navedene sastojke mikserom.

Testo razviti, pa namazati polovinom ovog fila,saviti.

Posle pola sata razviti i premazati ostatkom fila,saviti.

Još pola sata odmora,pa zadnje razvijanje i savijanje.

Posle 15 minuta razviti oko 1 cm debljine,pa vaditi pogačice ili seći na kocke.

7. Poređati u pleh, premazati jajetro i peći 20 minuta.

Posluživanje:

Koristi se za:

Slane kiflice.
Ukisele štrudle sa makom, orasima, rogačom…
Za krofne.
Kao podloga za picu.
I za šta vam još padne na pamet.


(Izvor: Coolinarka.com)

0 komentari:

Objavi komentar