nedjelja, 29. listopada 2017.

Čupavci punjeni kremom od vanilije

Posted by Unknown on listopada 29, 2017 | No comments


Potrebni sastojci:
Za koru:
3 jaja,
15 kašika šećera,
15 kašika ulja,
15 kašika mlijeka,

15 kašika brašna,
2 kašičice praška za pecivo

Za kremu od vanilije
1/2 l mlijeka,
3 žumanca,
1/3 šolje šećera,
4 kašike gustina,

1 kašičica ekstrakta od vanilije

Za umak od čokolade:
120 g čokolade,
750 ml šolja mlijeka,
200 g kokosa.

Način pripreme:
Za početak napravite kremu od vanile da se ohladi prije nego napravite sve ostale dijelove. Žumanca i šećer miješajte mikserom u posudi zajedno sa gustinom, ekstraktom od vanilije i malo mlijeka. Ostatak mlijeka stavite na šporet da provri, zatim malo vrelog mlijeka polako sipajte u žumanca brzo muteći žicom pa sve stavite u prokuhalo mlijeko na šporetu i ostavite da lagano krčka dok ne dobijete željenu gustinu kreme. Kremu prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se hladi dok pripremate ostale dijelove.

Da biste napravili biskvit, uključite rernu da se grije na 180C, jaja mutite zajedno sa šećerom dok ne potanu pjenasta i blijeda, dodavajte ostale sastojke postepeno dok ne dobijete tečnu smjesu. Smjesu sipajte u četvrtasti pleh za pečenje koji ste ranije namastili i obložili masim papirom. Biskvit pecite 15 minuta, ostavite da se hladi pa isijecite na kvadrate jednake veličine.

Za čokoladni sos pomiješajte mlijeko i isjeckanu čokoladu pa sve stavite na šporet da se kuva dok ne dobijete glatku i sjajnu glazuru. Ostavite da se ohladi dovoljno da možete umočiti prste unutra.

Svaki kocku biskvita presijecite na dva dijela horizontalno, između premažite tankoim slojem kreme, poklopite zatim umočite u čokoladni sos pa uvaljajte u kokos i ostavite da se ohladi i stisne, piše Lifepress.

0 komentari:

Objavi komentar