utorak, 31. listopada 2017.

JEDNOSTAVNE TURSKE POGAČICE

Posted by Unknown on listopada 31, 2017 | No comments

Jednostavne turske pogačice (tur. sade poğaça) sam prvi put probao kod nekih prijatelja iz Turske, i od tada ih pravim svaki put kada nađem vremena... Izvrsne su kao pecivo za doručak i slažu se sa svim mogućim slanim i slatkim namazima, a posebno sa svježim sirom. Turske pogačice obično sadrže neko punjenje, ali ove ga nemaju, i neizostavan su dio lepeze peciva za doručak kod Turaka (zajedno sa popularnim açmom i simitom). Probajte, nećete se pokajati...

Sastojci:
Pogačice
1 čaša mlijeka

1 paketić kvasca
2 žlice šećera u prahu
2 žličice soli
2 jaja
125 g margarina
1 šaličica ulja

6 čaša brašna
Premaz i posip
1 žumanjak
50 g sezama

Priprema
1.
Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. Omekšajte margarin na sobnoj temperaturi. U mlakom mlijeku otopite kvasac i šećer u prahu. Potom dodajte sve ostale sastojke osim brašna i dobro ih sjedinite pjenjačom. Kao mjericu koristite standardnu
čašu od 2 dl i šaličicu za kavu od 0,75 dl.
2.
Dodajući malo po malo brašna, umijesite mekano tijesto. Pokrijte tijesto i ostavite da nadođe (oko pola sata).
3.
Kada je tijesto nadošlo, odvajajte komadiće veličine jajeta i oblikujte ih u loptice, a potom ih spljoštite. Redajte u tepsiju prekrivenu papirom za pečenje, prekrijte čistom krpom i ostavite da još malo nadođu.
  4.
Pogačice premažite žumanjkom i pospite sa dosta sezama. Pecite samo dok blago požute (20-ak minuta). Dobar tek i uživajte! Afiyet olsun!
Posluživanje
Ove pogačice se obavezno jedu tople i odlično idu uz sve vrste sirnih namaza, džemova i marmelada... Još šalica turkog čaja i ugođaj će biti potpun! Dobro podnose podgrijavanje u mikrovalnoj. Osim toga, bilo koje druge sjemenke su također odličan izbor za posipanje pogačica. Preporučujem sjemenke crnog kumina (ili ćurukota), koji je neizostavan dio turske kuhinje, jer su jako zdrave, a njihov specifičan okus će Vašim pogačicama dodati još jednu posebnu "tursku notu"...
Izvor: coolinarika.com   (Fantasy4U)

0 komentari:

Objavi komentar