srijeda, 4. listopada 2017.

SEZONSKA MUSAKA OD PATLIDŽANA SEZONSKA MUSAKA OD PATLIDŽANA

Posted by Unknown on listopada 04, 2017 | No comments

Ovo sezonsko isprobano, jednostavno i moderno jelo nalazi se redovito na našem stolu , veoma je zasitno , a vole ga i djeca :)

Sastojci
    Glavni sastojci
    4 kom. patlidžana srednje veličine
    1 glavica crvenog luka
    40 dg. mljevenog mesa-svinjetina/junetina
    2 kom. 2 jaja za pohanje

    po potrebi ulja ili masti za prjanje , te pohanje
    1-2 kom. rajčice

      1 kom. svježe paprike -babura
    1 žlica kečapa
    po potrebi oštrog brašna za pohanje + kruš. mrvice

    po izboru sol , papar , peršin

    Za preljev
    2 kom. jaja
    2 dl. mlijeka ili kiselog vrhnja
    10 dg. topivog sira (np. gauda)
    po izboru sjemenke lana, sezam

Priprema
    1.
    ogulite patlidžane , isijecite po dužini ili širini kako vam je ljepše i to tanke odreske 0, 5 cm., posolite i ostavite da puste tekućinu .
    2.
    na ulju ispržite sitno isjeckan crveni luk , papriku na sitno izrezanu , zatim mljeveno meso , rajčicu na kocke , pri kraju dodajte kečap i peršina , solite te paprite .
    3.
    sada osoljene patlidžane ocijedite pritiskom između dlanova , uvaljajte u oštro brašno, razmučena jaja, mrvice te ispržite do lijepe boje. Stavite na upijajući papir.
    4.
      odaberite vatrostalnu posudu ili tepsiju i redajte prvo patlidžane , red smjese sa mesom , dok sve ne utrošite.( ja redam 3 reda patlidžana 2 reda mesa , gornji red moraju biti patlidžani )
    preljev
    5.
    jaja razmutite sa mlijekom ili vrhnjem te prelijte musaku.
    6.
    ozgora naribajte sir , te sjemenke po vlastitom izboru
    7.
    pecite u zagrijanoj pećnici na 200 C oko 30-ak min.

Posluživanje
Servirate sa raznim sezonskim salatama .
Ovo može biti predjelo , a nama je glavno jelo !
Ovo jelo je iz stare knjige , izvrsnog svjetskog kuhara S.Karapandže , ali sam ga prilagodila nama i malo modificirala.
Savjet
Oni koji su u radnom odnosu mogu ovo jelo prirediti navečer , a sutradan samo preliti preljevom i staviti u pećnicu peći.
Tako svatko od Vas može nešto izmijeniti , dodati ili oduzeti :)
Umjesto patlidžana možete koristiti i tikvice. Ja sam ih jednom radila i rezala kao i patlidžane, a drugi puta ih rezala kao za pomfrit !
Napomena
U slučaju da vam se ne pohaju patlidžani ili netko ne smije konzumirati jaja , možete samo patlidžane pobrašniti i ispržiti .
Ja sam jednom tako napravila u nedostatku jaja i bilo je također odlično :)

0 komentari:

Objavi komentar