nedjelja, 22. listopada 2017.

SANDZACKE MANTIJE

Posted by Unknown on listopada 22, 2017 | No comments

Danas mi je bio dan mesenja i pravljenja specijalitete od domacih kora.Ove mantije prave se iskljucivo na Sandzaku. Sandzaklije su odneli ovaj recepat i u Bosni i u Turskoj, pa se negde moze naci i da se kupi u ove zemlje, al su skupi( bar u Turskoj, znam)Negde im je fil malo drugaciji , ali ovaj recepat je originalni sandzacki.

Sastojci:
Pite,bureci
1 kg brasno ( meko Tip 400)

1/2 kg mleveno meso ( junetina)
2 kompira( osrednja velicina)
2 kasike mleveni crni luk
0,5-1,5 dl ulje

250-300 gr putera(maslo)
vegeta
so
mleveni crni biber
Priprema:

Umesimo mekse testo od brasna , 2 kasikice so, i malo ulja.ostavimo 5-10 min. Ponovo ga razmesimo i ostavimo da stoji pola sata. U medguvremenu przimo meso na malo ulja i putera. Kad se malo uprzi dodamo zacine , i mleveni crni luk ( Moze i obican crni luk, ali kod mene ga puno ne vole, pa ja upotebljavam suseni , jer ima odlican ukus, a moji se ne bune tad)Ako je obican zna se ide prvo luk, pa onda meso.Pri kraju przenja dodamo izrendani kompir i dobro promesamo da se kompir sojedini sa mesom. Puter i zejtin zagrijemo. Razmesimo testo , podjelimo na dve lopte, svaku loptu dobro namazemo sa puterom i opet ostavimo desetak min. Svaku loptu razvucemo na sto u veliku koru, i tanku.Prilikom tanjenja kore prsako odozgo sa puterom i onda nam se lakse tanji kora.Vucemo koru rukama.
 Kora treba da je dobro masna.Krajeve kore kojesu deblje secemo. tavljamo u krug fil i onda rolamo koru sa sve strane.Kad se na sredini sastave dva rolata( jer od obje strane smo stavili fil i rolamo sa obje strane) isecemo nozem. Onda tu koru secemo na male parcike odprilike 2 cm, i s prstima malo spojim da nam ne ispada fil i redgamo u namazanu tepsiju. Kad napunimo tepsiju odozgo opet mazemo puterom, i pecemo u prethodno zagrejanoj pecnici na 250 `C Posle desetak min smanjimo na 200`c Kad su mantije ispecene, prskamo ih vodom ili s razmucenim jogurtom i opet stavimo u pecnici par min. Prekrijemo tepsiju s vlaznom salvetom desetak min i to je to.Dobar tek.

0 komentari:

Objavi komentar