Posted by Unknown on listopada 13, 2017 | No comments
Samo pomisao na miris koji se širi po kući dok se peče pita s jabukama i cimetom ne da mi mira, dovoljan je jedan pogled na jabuke pa da se počne sa spremanjem pite. Ovu još finijom čini prhko i biskvitno tijesto :)
SASTOJCI
za prhko tijesto
250 g brašna
125 g hladnog maslaca
75 g šećera
1 kom žumance
2 kašike kisele pavlake
mrvica soli
za biskvitno tijesto
2 kom jaja
5 kašike šećera
4 kašike ulja
5 kašika jogurta
7 kašika brašna
1 kom vanilin šećer
1/2 praška za pecivo
još potrebno
400 g jabuka
1-2 kašike limunovog soka
po želji cimeta
PRIPREMA
1. U posudu sipati brašno, dodati maaalo soli, šećer i maslac isječen na listiće i mijesiti da se naprave mrvice, dodati žumance i kiselu pavlaku i umijesiti glatko tijesto, zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u frižider 30-ak minuta.
Pleh 26 cm premazati sa malo ulja, tijesto istanjiti da je prečnik oko 2 cm veći od kalupa i uz pomoć oklagije prenijeti u pleh.
2. Jabuke očistiti, ako su neprskane ne treba ih ljuštiti, i isjeći,poprskati sokom od limuna i posuti cimetom, poslagati na tijesto
3. zapeći 10-ak minuta na 200 C
4. Napraviti biskvitno tijesto. Umutiti jaja, dodati šećer i vanilin šećer i mutiti da se istopi, dodati ulje i ponovo umutiti, zatim sipati jogurt i sve sjediniti.
Brašno izmiješati sa praškom za pecivo, sipati u smjesu od jaja i manjom brzinom mutiti da se sve sjedini.
5. Biskvitno tijesto sipati preko jabuka i vratiti u rernu da se peče do kraja
6. Pečenu pitu posuti šećerom u prahu pomiješanim sa malo vanilin šećera
7. Poslužiti dobro ohlađenu.
Izvor: coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar