subota, 28. listopada 2017.

Orasnik

Posted by Unknown on listopada 28, 2017 | No comments

Sastojci:
Kore:
-600 g brašna
-2 kašičice sode bikarbone
-prstohvat soli
-150 ml ulja

-250 ml hladne vode

Fil:
-18 kašika mljevenih oraha
-9 kašika šećera
Sirup:
-500 g šećera

-250 ml vode
-2 vanilin šećera

Priprema:

Sjediniti brašno, so i sodu bikarbonu, pa dodati ulje i vodu. Zamijesiti tijesto. Tijesto podijelite na 8 jednakih loptica. Na radnoj plohi razvaljati prvu lopticu na veličinu okruglog pleha (ja sam koristila pleh od 28 cm). Stavite razvaljanu koru u uljem premazan pleh. Sjedinite mljevene orahe i šećer, pa pospite malo fila preko kore.

Poklopite drugom, tanko razvaljanom korom. Opet pospite smjesom od oraha i šećera. Postupak ponavljajte, dok se sastojci ne utroše. Posljednju koru ne posipajte filom. Izrežite na kocke, pa ostavite da miruje 20-tak minuta.

Pecite u pećnici, zagrijanoj na 200 C, nekih 35-40 minuta. Pečenu pitu ostavite da se prohladi.

Dok se pita hladi, skuhajte sirup. Sjedinite šećer i vodu, pa kad prokuha, kuhajte na laganoj vatri 2-3 minute. Pitu prelijte vrelim sirupom.

Ostavite bar 4-5 sati, da upije sirup.

0 komentari:

Objavi komentar