srijeda, 12. srpnja 2017.

Ustipci brzi, punjeni i prazni, slatki i slani! Brzo, ekonomicno, veoma ukusno...

Posted by Unknown on srpnja 12, 2017 | No comments

Sastojci
za slanu varijantu
3 cups brasna (oko 1/2 kg)
1 tbs praska za pecivo (1 mala kasikica manje od kesice)
65 gr ledenog putera (oko 4 kasike)
1/2 kasikice soli
1 1/2 cup vode (oko 3.5 dl)

punjenje - opcija
200 gr fasiranog mesa po izboru
1 manja glavica luka
2 cehna cesnjaka
1 kasikica suhog ili kasika svjezeg persinova lista
1/2 kasikice bibera
1/2 kasikica timijana
za slatku varijantu
6 kasika secera (izbaciti so)

3 kasike nutele
Ulje za przenje

Priprema
1.
Pomijesati suhe sastojke. Dodati puter isjeckan na kockice i utljati ga u brasno. Zamijesiti cvrsto tijesto sa hladnom vodom i ostaviti stajati oko 1/2 sata.

2.
Za to vrijeme pripremiti punjenje ako punimo mesom. Isprziti meso na luku, zaciniti i ohladiti.
Filovati slane ustipke, spljosnuti ih da budu sto tanji da se brze i bolje isprze i prziti na srednjoj temperaturi dok lijepo porumene sa obadvije strane.
Staviti na papirni ubrus da upiju visak masnoce.
3.
Za slatku varijantu isjecati oblike po zelji, prziti u ulju i kad su gotovi filovati filom po izboru.
Nas izbor je NUTELAAAA...

Odlicni su i prazni, posuti ili ne posuti secerom sa casom mlijeka...


https://www.coolinarika.com/

0 komentari:

Objavi komentar