Posted by Unknown on srpnja 29, 2017 | No comments
Sastojci
Prhko tijesto:
25 dag maslaca (ili margarina)
1/2 kg glatkog brašna
1 vrećica praška za pecivo
1 vrećica vanilin šećera
1 korica limuna
1 jaje
prstohvat soli
otprilike 2 -3 žlice šećera
4-5 žlica mlijeka (ili 2 žlice jogurta ili vrhnja, ako se tijesto lomi)
Nadjev od jabuka i pekmeza:
70 dag ribanih ili dinstanih jabuka
-- šećera
-- cimet
-- podravka pekmeza od šljiva s rumom (ili vašeg domaćeg)
Nadjev od sira:
1/2 kg svježeg neocijeđenog sira
3-4 žlice griza
po ukusu šećera
1 šaka opranih svijetlih grožđica
2 vrećice vanilin šećera
2 kom jaja
nadjev od višanja ili trešanja:
1 kg očišćenih višanja
20 dag šećera
2- 4 žlice Gussnela Dolcela
4-6 žlica vode
4 vrećice vanilin šećera
Priprema
1.
Zamijesite tijesto od svih sastojaka. Podijelite na 2 dijela .Razvaljajte na veličinu pleha. Stavite prvi dio u pleh .
2.
Nadjev od sira izmiksajte, nalijte na ono tijesto ,poravnajte i pokrijte drugim dijelom tijesta.
3.
Nabockajte štapićem za ražnjiće rupice u tijestu, da zrak kod pečenja može izaći.
4.
Pecite kod temperature 180°C, dok lijepo ne porumeni.
Vremenski je to oko 40 minuta.
5.
Ohladite i pospite šećerom u prahu.
6.
Za nadjev od jabuka, dinstajte jabuke sa šećerom, dok ne ispari sva tekućina iz njih, dodajte po želji grožđice i cimet. Ohladite.
7.
Pitu složite kao i onu od sira, samo prije jabuka, na tijesto namažite pekmez od šljiva . Pecite na isti način kao i pitu sa nadjevom od sira.
8.
Nadjev od višanja: -pospite šećer preko višanja, koje ste stavili u posudu za kuhanje i prokuhajte ih. Pustit će dosta tekućine. Gustin i vodu izmješajte bez grudica, te dodajte višnjama, prokuhajte još kratko i ugasite vatru. Prohladite ga, pa ga tako prohlađenog stavite preko tijesta.
Posluživanje
Ovo je brzinska verzija tijesta za pitu, ovo tijesto je dobro i ne mora ležati, samo zamijesite, valjate, nadjenete i pečete!
Zove se u dvi verzije jer imala je originalno 2 nadjeva, a šteta je propustiti ovu pitu i u trećoj, oduševljavajućoj verziji od višanja. Šteta je radi linkova, pa neću mijenjati naslov, no mogućnosti za nadjeve su ograničene jedino vašom maštom.
Može se varirati nadjeve, posebno je fin nadjev od jabuka sa rogačem, posebno profinjeno i aromatično. Količina tijesta u receptu dovoljna je samo za jedan nadjev. Ako želite napraviti dvije verzije kao ja, morate udvostručiti tijesto. Količina tijesta i nadjeva je dovoljna za veliki pleh od štednjaka (30×30) ili veliku lazanjeru. Ova pita od jabuka je prva u mome životu u koju nisam stavila cimet, a to je bilo zbog moje drage Superkemije, koja ga ne voli, svejedno, na kraju pitu nije probala, šmrc.
https://www.coolinarika.com/
0 komentari:
Objavi komentar