srijeda, 12. srpnja 2017.

Sarma - samo to je dovoljno reći.

Posted by Unknown on srpnja 12, 2017 | No comments

Sastojci
2 glavice kiselog kupusa
1 kg mljevenog mesa
300 g riže
150 g suhog mesa

2 mrkve
1 mala glavica crvenog luka
Vegeta
biber
so
ZAPRŠKA:
50 ml ulja
1 supena kašika brašna
1 čajna kašika paradajz sosa
1 čajna kašika aleve paprike
ILI:
25 ml vode
1 supena kašika brašna

2 čajne kašike aleve paprike

1.
Očistiti i oprati rižu. Sitno isjeckati luk. Mrkvu izrezati na kockice.

2.
U posudu staviti meso, rižu, luk i mrkvu, pobiberiti, dodati malo Vegete i vrlo malo soli (nikad ne soliti puno, jer kupus i meso su dovoljno slani).
Odnedavno praktikujem dosipanje jednog decilitra tople vode u ovu smjesu, jer mi tako sarma bude finija, i meso razabranije i mekše.

3.
Odvojiti list po list kiselog kupusa. Sa svakog lista pažljivo nožem skinuti debele žile - a njih redati po dnu NENAULJENE šerpe.

4.
Na svaki list kupusa staviti uvršatu supenu kašiku punjenja.
Preklopiti punjenje kupusom s lijeve i s desne strane i zarolati.
ILI
Samo zarolati bez preklapanja, pa ostatak lista utisnuti prstom s jedne i s druge strane.

5.
Sarme redati u šerpu, zbijene jednu uz drugu. U svaki red ubaciti komad suhog mesa; najbolje između sarmi.

6.
Pritisnuti sarmu tanjirom. U drugoj šerpi prokuhati vodu, pa preliti sarmu. Neka nivo vode ne prelazi rubove tanjira.

7.
Ostaviti da voda prokuha - čim se to desi, smanjiti temperaturu i kuhati sarmu 1h vremena.

8.
Nakon sat vremena, napraviti zapršku. U tavi ugrijati ulje, pa skloniti s ringle. Neprestano miješajući, dodati brašno, paradajz sos i alevu papriku. Vratiti tavu na ringlu i miješati zapršku minutu, dvije.
ILI
U čaši dobro promiješati supenu kašiku brašna i dvije čajne kašike aleve paprike s 25 ml vode.

9.
Oprezno skloniti tanjir iz šerpe. Preliti sarmu zaprškom i promiješati koliko možete.

10.
Vratiti tanjir i ostaviti sarmu da se kuha još 1h vremena na najnižoj temperaturi.

Posluživanje
Sa pavlakom ili bez, sarma je fenomenalna.


https://www.coolinarika.com/

0 komentari:

Objavi komentar