Posted by Unknown on srpnja 12, 2017 | No comments
Sastojci za tijesto 450 g Glatkog brašna Podravka
1,5 dl mlijeka
1 dl kisele vode
1/2 dl ulja
1 kašika šećera
15 g suvog kvasca Dolcela
1 kom jaje 1 kašičica soli za premazati tijesto
125 g putera/maslaca za premazati pužiće 1 kom žumance po potrebi susam, lan
Priprema
1.
Za tijesto kvasac i šećer preliti sa mlakom mlijekom i ostaviti da naraste. Umutiti jaje, dodati so i ulje pa još umutiti, dodati nadošli kvasac i ostatak mlakog mlijeka i kiselu vodu pa izmiješati. Dodavati brašno i zamijesiti glatko mekše tijesto. Tijesto pokriti krpom i ostaviti da naraste duplo. Naraslo tijesto podijeliti na 16 loptica, može i više za manje pužiće samo treba da ih je paran broj. Svaku
lopricu istanjiti oklagijom i premazati otopljenim i malo prihlađenim puterom, saviti u rolatić i stavljati jednu do druge na tacnu. Ostaviti oko 30 minuta u frižider.
2. Uzimati po dva rolatića, svaki izvaljati oko 30-35 cm dužine
3. pa ih isplesti prebacujući jedan preko drugog
4. i saviti pužić
5. tako raditi sa svim rolatićima
6. gotove rolatiće stavljati u pleh obložen papirom za pečenje
7. premazati umućenim žumancetom
8. posuti susamom i lanom
9. peći na 220 C da fino porumene
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar