Posted by Unknown on studenoga 21, 2017 | No comments
Sastojci
za tijesto
200 g putera
200 g krem sira
100 g Šećera ( kristal)
2 kom žumanceta
450 g Pšenično glatko brašno Podravka
mrvica soli
od 1 limuna ribana korica
za fil
350 g mljevenih oraha
2 kom bjelanceta
1 kom Vanilin šećera Dolcela
2-3 kašike šećera
po potrebi šećer u prahu za posipanje
Priprema
1.
za tijesto, puter sobne temperature izmiksati, dodati šećer i žumanca i mutiti da se šećer istopi, dodati krem sir i koricu limuna pa izmiješati, pa sipati brašno postepeno i zamijesiti glatko tijesto, zamotati u prozirnu foliju i ostaviti da odstoji 30-ak minuta.
za fil bjelaanca i šećer malo umutiti viljuškom, dodati orahe i vanilin šećer pa izmiješati
2.
tijesto istanjiti tanko oko 2-3 mm debljine, modlom ili čašom vaditi krugove, od fila napraviti valjčiće, (najbolje prije razvijanja oblikovati sve) na svaki krug staviti valjčić od oraha, ivice koje će se preklapati istanjiti prstima (bitno je da se dobro istanje ivice, da se preklopi što se više može, da gornja strana ne nebi bila predebela) premazati šećernom otopinom ( 1 kašičicu šećera preliti sa par kapi vode i izmiješati da se šećer istopi) prebaciti jednu stranu tijesta preko fila, preko nje i suprotnu, malo pritisnuti da se još malo istanje i prevući viljuškom tako da ostane trag
3.
stavljati u pleh prekriven papirom za pečenje
4.
peći na 200 C kad pučnu da blago rumene pečeni su
5.
pečene posuti šećerom u prahu
0 komentari:
Objavi komentar