Posted by Unknown on studenoga 19, 2017 | No comments
Mekane kiflice punjene pudingom. Ja sam ovaj put koristila puding od vanilije a vi mozete po zelji…
Sastojci:
Za puding:
1 vrecica pudinga od vanilije
350ml mlijeka (kolicina mlijeka zavisi od vrecice. Kolicinu mlijeka koja vam pise na vrecici raspolovite)
3 kasike secera
Za tijesto:
500gr brasna
100ml suncokretovog ulja
1 jaje
prstohvat soli
1 paket praska za pecivo
1 paket svjezeg kvasca
250ml mlijeka
4 kasike secera
Priprema:
U serpu naliti mlijeko,istresti puding,dodati secer te mijesati dok se ne zgusne. Ostaviti na stranu da se ohladi. Za to vrijeme pripremajte tijesto. U duboku posudu sastavite mlako mlijeko,kvasac i secer. Umutite da se kvasac istopi. Zatim dodajte ulje,so i bjelance i dalje mutite. Za kraj dodajte brasno i prasak za pecivo i rukama umijesajte tijesto do te mjere da se vise ne lijepi za ruke a da je idalje mekano (po potrebi dodajte jos brasna). Nemojte cekati da tijesto nadodje nego odmah krecemo praviti kiflice. Na tezgu posuti malo brasna. Od tijesta otkidati loptice velicine oraha te oblikovati lopticu.
Oklagijom fino razvaljati lopticu u ovalan oblik otprilike velicine sake. Nozem zarezati 5 linija do polovine. Jednu kasicicu pudinga staviti na drugi kraj tijesta te taj dio dobro preklopiti da se puding tokom pecenja ne razlije. Oblikovati polumjesec te ga zarolati do kraja. Dobro zalijepiti kraj za dno. Redati ih u neku veliku tepsiju na papir za pecenje. Ostaviti ih 15 minuta da odstoje. Zumance umutiti sa malo secera u prahu te silikonskom cetkicom nanijeti po kiflicama sa gornje strane. Ukoliko imate mljevenog badema mozete posuti po njima. Peci na 200 stepeni oko 15 minuta da fino odozgo porumene. Ovakve kiflice mozete raditi i sa sirom u slanoj varijanti. Odozgo pospite sa malo susama…sve ostalo je isto.
0 komentari:
Objavi komentar