utorak, 1. kolovoza 2017.

Najbolji domaci hamburger (burger) Evo nekoliko ideja za super fine burgere razlicith okusa ukljucujuci najsocniji klasicni burger.

Posted by Unknown on kolovoza 01, 2017 | No comments




Sastojci
500g mljeveno meso - govedina
1 manji komad pisana pecenka - biftek
1 manji komad przolica - ramstek
1 zlicica ili po ukusu sol
Za klasicni burger (1 kom)
2 zlice krusne mrvice
1/2 luk

2 zlice persin
1/2 zlicice svjeze mljeveni papar
2-3 zlice voda
1 zlica ulje
Pikantni burger (1 kom)
1 zlicica slatka mljevena paprika
1/2 zlicice chili u prahu ili ljuskice
1 zlicica koncentrat rajcice
na vrh zlicice cayenne papar
1 zlica ulje
Za sirni burger (1 kom)
1 manji komad plavi sir po izboru

na vrh zlicice papar
1-2 zlicice balzamicni ocat
Burger sa jetricama ( 1 kom)
1/2 salice jetrice ( pilece ili telece) - sitno nasjeckano
1/2 luk
1 zlica krusne mrvice
1/3 zlicice muskantni orascic
1 zlica maslac
papar
Ostalo
ulje za przenje

Priprema
Ova kolicina mesa bila je dovoljna za 4 burgera vece velicine.

Burger s dodatkom sitno nasjeckanih odrezaka je po receptu famoznog britanskog sefa Heston Blumenthal-a. Naravno ako zelite obicni burger samo sa mljevenim mesom slobodno pripremite bez dodatka odrezaka.

Svaki burger je oko 180g.

Kolicina sastojaka je za jedan burger, zato ako odlucite pripremiti samo jednu vrstu burgera ne zaboravite povecati kolicinu sastojaka!
1.
Odreske isjeckati na sitne kockice  ( ostaviti jetrice za kasnije)

2.
Nasjeckano meso pomijesati sa mljevenim, dobro posoliti.

3.
Klasicni burger
1. Na maslacu poprziti 1/2 luka sitno nasjeckanog, ako radite sa vecom kolicinom mesa ne samo za jedan burger onda povecajte kolicinu luka, vazno je da burger sadrzi puno luka.
2. Prziti luk oko 5 minuta da malo potamni.
3. U meso dodati poprzeni luk zajedno sa masnocom, nasjeckani persin, krusne mrvice, vodu, i dobro popapriti sa svjeze mljevenim paprom.
4. Oblikovati burger rucno ili u kalupu za burgere staviti u hladnjak da odstoji oko 30 minuta.
4.
Burger sa plavim sirom
1. Sir raskomadati na manje komadice, nemojte presitno.
2. Dodati u smjesu s mesom koju ste predhodno samo posolili.
3. Dodati ocat i sve dobro promijesati, oblikovati burger i ostaviti da odstoji u hladnjaku pola sata.

5.
Pikantni burger
U osoljenu smjesu s mesom dodati chili u prahu ili ljuskice, slatku mljevenu papriku i koncentrat rajcice, cayenne papar.
6.
Burger sa jetricama

1. Jetrice isjeckati na sitno i zajedno sa sitno nasjeckanim lukom poprziti par minuta na maslacu. Obavezno koristite maslac , nemojte ulje, zbog okusa :)
2. Zajedno sa masnocom dodati u mljeveno meso. Zatim dodati krusne mrvice, vodu i muskatni orascic i dobro popapriti.
3. Oblikovati burger i staviti u hladnjak na 30 min.

Ako ste u Velikoj Britaniji onda ovaj burger pripremite sa Haggis umjesto jetrica, odlicno je!!
7.
Kada su burgeri ohladeni i malo se skrute moze se krenuti sa przenjem.

Przenje
1.
Ohladene burgere prziti na malo ulja.
Najprije jednu stranu prziti 3 minute, okrenuti i poprziti drugu stranu 3 minute s time da stavite poklopac koji je manje velicine nego tava i s time pretisnete na burger da se u isto vrijeme przi i "znoji".
Burger mora izuzetno potamniti na obadve strane.


2.
Pikantni burger przila sam na malo drugaciji nacin, s dodatkom luka na zahtjev mojeg dragog koji je ovakav nacin przenja burgera vidio na jednom TV programu (Man v Food).


3.
Nasjeckan luk splostiti sa spatulom ili viljuskom. prziti jednu stranu oko 4 minute.

4.
Zatim pazljivo na brzinu okrenuti burger da sjedi na luku. Tu stranu prziti koliko zelite da vam se luk ispece. Ja sam luk malo poprzila prije dodavanja na burger, ali ako volite svjezi luk ne mora se prziti prije dodavanja. Przite 3-5 minuta.
5.
Pecivo narezite na pola, mozete ga poprziti u tavi gdje se przio burger. Dodati majonezu, ketchup, BBQ umak, chili umak ili slicno po vasem ukusu.

6.
Dodati vruci burger zajedno sa lukom, po zelji mozete dodati salatu, ja sam salatu posluzila posebno.

7.
Mmmmmmmmmmmmm :D


https://www.coolinarika.com/

0 komentari:

Objavi komentar