Pages - Menu

Pages - Menu

nedjelja, 27. kolovoza 2017.

ZEMIČKE: Ekstra mekane i ukusne, za savšen doručak



Ekstra ukusne i mekane zemičke za doručak. Ima li išta bolje od toga? Naravno, jednako dobro će prijati i u neko drugo doba dana. Kad god da ih pripremite, svi će im se obradovati!

Sastojci:

Za tijesto:
pola paketića kvasca,
kašičica šećera,
kašičica soli,

2 dl vode,
300 g brašna,
jedno jaje,
malo ulja
I još:
jedno žumance,
sezam

Priprema:

U mlakoj vodi (ili mlijeku) promiješajte kvasac sa kašičisom šećera, dodajte jaje, so i brašno pa zamijesite tijesto. Ostavite da stoji dok se ne udvostruči.

Nadošlo tijesto premijesite i podijelite na manje dijelove. Oblikujte loptice i rasporedite u nauljen pleh.

Premažite žumancetom i pospite sezamom. Nožem zasijecite vrhove zemički da izgledaju dekorativnije. Pecite u zagrijanoj rerni na 250 °C dok ne porumene. Izvadite iz rerne i pokrijte krpom da omekšaju.

Izvor: Volimkuhati.com

Nema komentara:

Objavi komentar