Pages - Menu

Pages - Menu

nedjelja, 27. kolovoza 2017.

Svečane bele pihtije


Često u ovo doba tražimo fine recepte za našu svečanu trpezu u želji da bude što lepša i ukusnija. Uz fino predjelo svečane bele pihtije će vaša trpeza izgledati bogato i šareno. Ono se može služiti i kao salata uz glavno jelo.

Za ovo predjelo vam je potrebno:

100 g barenog povrća po želji (krompir, grašak, šargarepa…); možete koristiti i kupovnu mešavinu povrća za rusku salatu,
1 sitno seckani kiseli krastavac,
100 g sitno seckane šunkarice (može i ne mora),
3-4 kuvana jaja,
250 ml jogurta,

100 g majoneza,
15 g želatina,
1/2 kašičice soli.
Za dekoraciju koristite crvenu papriku, peršunov list i sir trapist.

Ukoliko želite da dobijete oblik kao na slici iznad, koristite kalup kao za desert “Srneća leđa” ili kalup pravougaonog oblika. Biće vam potrebna i providna prianjajuća folija.

Svečane bele pihtije – postupak izrade

Naseckajte željeno povrće i prokuvajte u slanoj vodi. Kada je kuvano, procedite ga i isperite hladnom vodom. Ostavite sa strane. Skuvajte jaja, ohladite ih, oljuštite i takođe ostavite za kasnije.

Želatin potopite u vodu po uputstvu sa kesice. U međuvremenu, na ringlu stavite šerpu i u nju uspite jogurt. Kuvajte dok ne provri. Nemojte se uplašiti kada se jogurt raziđe pri kuvanju. U to dodajte majonez i nabubreli želatin. Sve mešajte žicom da se lepo sjedini. Sklonite sa vatre i dodajte u ovu smesu bareno povrće, seckanu šunkaricu i seckane kisele krastavce.

Kalup obložite providnom kuhinjskom folijom. Pola smese sipajte u kalup, zatim po sredini poređajte jaja i zalite ih drugom polovinom smese od jogurta i povrća.

Svečane bele pihtije kao predjelo ili salata.
Svečane bele pihtije kao predjelo ili salata.
Svečane bele pihtije ostavite u frižider na nekoliko sati da se stegnu. Najbolje je preko noći. Izvrnite ih iz kalupa i dekorišite seckanom crvenom paprikom, peršunom i trapistom.

Možete koristiti i kalupe za puding, ali u tom slučaju jaja iseckajte i ubacite zajedno sa povrćem.

Nema komentara:

Objavi komentar